El PDeCAT demana la compareixença del ministre d’Agricultura per la situació límit del sector lleter i per conèixer el contingut de la nova PAC

26/07/2021

Concep Cañadell al Congrés

La diputada del PDeCAT al Congrés, Concep Cañadell, ha afirmat que “volem evitar que segueixin tancant granges, el territori necessita assegurar llocs de feina per fixar la població i evitar el despoblament”

La diputada del PDeCAT al Congrés, Concep Cañadell, ha registrat aquest dilluns una sol·licitud de compareixença del ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, perquè informi de l’acord provisional sobre les regles que marcaran la Política Agrària Comuna (PAC) a partir del 2023 – entre elles l’exclusió del sector de la fruita -, així com les mesures que pensa dur a terme el govern de l’Estat per a garantir la viabilitat de les explotacions agràries i del sector làctic.

Respecte a la situació que viu el sector lleter, Cañadell ha remarcat que “som totalment conscients de la situació límit que viuen les granges de boví de llet”, i ha qualificat d’inacceptable que, tal i com apunta l’estudi de la cadena de valor de la llet líquida publicat per l’Observatori de la Cadena Alimentària del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), mentre que el cost mig de producció de la llet és de 0,35€ per litre, el preu mig percebut pels productors entre 2018 i 2020 s’hagi situat als 0,32€ per litre.

A més, aquesta situació s’ha vist agreujada per l’encariment respecte l’exercici 2020 del 24% del preu del blat de moro i de l’11% del de la soja, que són l’aliment del bestiar i representen el 30% del cost de producció de la llet. En paraules de la diputada del PDeCAT, “volem evitar que segueixin tancant granges, el territori necessita assegurar llocs de feina per fixar la població i evitar el despoblament”. Així mateix, també lamenta que “que no s’estigui complint el Reial Decret 5/2020, de 25 de febrer, que estableix que el preu dels contractes cobreixi el cost mínim de producció”. “Treballarem perquè la nova llei de cadena alimentària, en tramitació al Congrés, posi fi de forma efectiva a aquestes pràctiques”, ha reblat.

Per aquest motiu, Cañadell reclama que “el ministre Planas comparegui en seu parlamentària per explicar quines mesures es duran a terme per tal que els productors de llet puguin rebre un preu just que cobreixi els seus costos de producció i per assegurar la viabilitat d’aquestes granges”.

En aquest sentit, la diputada demòcrata destaca l’exemple de França, on el govern ha aprovat per alleujar l’escassetat d’efectiu de les granges petites i mitjanes del sector boví, consistent en ajudes directes que cobreixen el 80% de les pèrdues del període comprès entre abril de 2020 i març del 2021. “Volem saber si el govern espanyol dur a terme una mesura similar”, ha afegit.

D’altra banda, Cañadell ha recordat que, durant la campanya electoral de les darreres eleccions al Parlament, “el ministre Planas es va comprometre a extendre al sector de la fruita i l’hortalissa les ajudes bàsiques de la PAC, i per això volem saber quins avenços hi han hagut al respecte”.

En aquest sentit, a finals de juny la Unió Europea va arribar a un acord provisional per a reformar la Política Agrària Comuna de cara al 2023-2027, i per això “cal que el ministre Planas expliqui en Comissió quines són les novetats que incorpora la nova PAC”, ha afegit la diputada demòcrata.

Així mateix, des del PDeCAT també s’ha registrat una bateria de preguntes per conèixer per escrit quines accions es duran a terme:

  • Més enllà de la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària, que està en fase parlamentària, quines mesures prendrà el govern de l’Estat perquè els productors de llet rebin un preu que com a mínim cobreixi els seus costos de producció?
  • Contempla el govern de l’Estat que l’Agència d’Informació i Control Alimentaris inspeccioni d’ofici tots els contractes en vigor entre indústries i ramaders, tal i com reclamen les organitzacions agràries? En cas negatiu, quins són els motius?
  • En relació al pla que el govern francès ha presentat a la Comissió Europea per alleujar l’escassetat d’efectiu que pateixen les petites i mitjanes explotacions del sector boví de carn a causa de la pandèmia, pensa el govern de l’Estat presentar un pla de característiques similars a la Comissió Europea? En cas afirmatiu, en quina situació es troba aquest pla? En cas negatiu, quins han estat els motius?