El PDeCAT demanarà la revisió de les tramitacions i dels peritatges que han deixat sense ajuts al 60% dels pagesos afectats pel temporada Filomena

10/12/2021

La formació denuncia que moltes de les sol·licituds ni tan sols van ser admeses a tràmit, i que les admeses van ser objecte d’una mala gestió per part dels pèrits contractats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que ha reduït els ajuts a 1M€ en lloc dels 5M€ promesos.

El PDeCAT de les Terres de Lleida demanarà la revisió de les tramitacions i dels peritatges referents als danys patits pels pagesos de la demarcació afectats pel temporal Filomena el gener passat, el 60% dels quals s’han quedat sense indemnitzacions.

Des de la formació s’entén que les ajudes que, des del Govern de la Generalitat, es van prometre en el seu moment, i que es van pressupostar en 5M€, no són les que han acabat arribat, ja que s’han quedat en 1M€. De fet, i tal com han denunciat els mateixos pagesos afectats i els sindicats agrícoles, moltes de les peticions d’indemnitació ni tan sols s’han admès a tràmit, i les que sí que han estat admeses, han estat objecte d’una mala gestió en el valoració per part dels pèrits contractats pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, amb la qual cosa s’ha dictaminat que no tenien dret a rebre ajuts.

És per aquest motiu que el PDeCAT vol demanar una revisió dels peritatges per tal que els pagesos afectats puguin accedir a les indemnitzacions corresponents.

De fet, i segons les dades anunciades aquesta mateixa setmana pel Departament, la xifra destinada a ajuts a les explotacions agràries d’olivera afectades pel temporal Filomena serà d’1,01M€ i aniran destinades a recintes agraris que van patir una afectació superior al 30% dels arbres. Segons el Departament, de les més de 600 peticions inicials per a aquesta ajuda, finalment se n’han aprovat 170 sol·licituds, la majoria a les Garrigues. El màxim concedit a cada plantació és de 20.000 euros i el mínim, de 300.

Un dels ajuntaments afectats és el de Maials, des d’on seu alcalde, David Masot, a la vegada president del Consell Comarca del Segrià, ha expressat la seva sorpresa i indignació davant unes resolucions que deixen sense ajuts un 60% dels agricultors afectats, motiu pel qual ha demanat que “cal revisar la tramitació i les peritatges realitzats”.

En aquest sentit, des del PDeCAT ja es va demanar, el gener passat, poc després del temporal Filomena, la necessitat d’agilitzar els ajuts directes com a únic mitjà possible davant les greus afectacions patides. Ho va fer en boca del seu portaveu, Marc Solsona, en dir que, sense els ajuts “d’injecció directa” reclamats al Departament d’Agricultura, no es garantiria la viabilitat d’un sector “essencial i estratègic”, i que per tant era i és mereixedor de “mesures a l’alçada” i que li donin “tranquil·litat i esperances de futur”.