El PDeCAT desbloqueja l’accés als fons europeus a les entitats de l’àmbit social i sanitari sense afany de lucre que presten serveis públics

24/11/2021

Roda de premsa pressupostos

Ferran Bel anuncia que la formació recolzarà el Pressupost de l’Estat després d’arribar a un acord amb el govern espanyol per incloure més de 40 esmenes d’inversions per Catalunya en recerca, infraestructures, tercer sector i promoció cultural

S’accepten esmenes que afavoreixen a municipis de la plana de Lleida

 

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, acompanyat de la Diputada del territori Concep Cañadell i la resta de diputats del PDeCAT, ha anunciat en roda de premsa que els quatre diputats de la formació donaran suport als Pressupostos Generals de l’Estat, després que la Direcció Executiva Nacional del partit celebrada aquest matí hagi avalat les negociacions.

Després de dies de negociacions amb el govern espanyol, Bel ha destacat que s’ha aconseguit incorporar al pressupost més de 40 esmenes que revertiran en més inversió directa a Catalunya, principalment en els àmbits de la recerca, infraestructures, tercer sector i promoció cultural.

 

Accés als fons europeus per les entitats d’àmbit social i sanitari

En la seva compareixença, Bel ha destacat que una de les mesures més rellevants que s’ha aconseguit ha estat desbloquejar l’accés als fons europeus per les entitats de l’àmbit social i sanitari sense afany de lucre que presten serveis públics.

A Catalunya existeix, des de fa molts anys, un sistema de prestació de serveis públics en l’àmbit social i sanitari on la col·laboració público-privada ha estat tot un èxit. Molts d’aquests serveis públics són prestats per fundacions, associacions i altres entitats sense ànim de lucre i finançats des dels pressupostos públics. Per això, des del PDeCAT entenem que, encara que ni aquestes entitats ni les seves instal·lacions siguin públiques, gran part dels seus actius estan destinats a prestar serveis públics i per això han de poder finançar o cofinançar a través de fons europeus inversions en equipaments de la seva titularitat però que, com dèiem, prestin un servei públic, sempre i quan la Generalitat ho determini.

Per posar xifres a la magnitud del sector, es calcula que entre un 25-30% dels professionals sanitaris desenvolupen la seva tasca en fundacions de salut i que més de la meitat de persones que treballen al Tercer Sector Social de Catalunya ho fan en fundacions.

 

Infraestructures i projectes municipals a la plana de Lleida

Gràcies a la negociació duta a terme pel PDeCAT s’han aconseguit fons per a estudis per a la construcció de noves sortides a es autopistes AP-2 (a Aitona i a Vimbodí i Poblet) acondicionament de camins rurals a l’Urgell, obra que restava pendent del Segrarra. Garrigues, on es preten dotar d’una xarxa de camins rurals que permetin una ràpida i còmoda circulació tant de vehicles pesats com de turismes amb la finalitat de millorar el transport dels productes agrícoles de la zona, facilitar l’accés per part dels agricultors a les terres de cultiu i millorar la comunicació entre diversos municipis. És el camí del terme municipal de Preixana que dona a la carretera de Belianes i la circumval·lació del canal.

A més a més, s’accepta la construcció d’un camp de futbol artificial municipal a Térmens (la Noguera), també una esmena del municipi de Baronia de Rialb de millora dels accessos, inclosa una rampa, a l’embassament de Rialb, a la zona del nucli de Vilaplana. Una obra inclosa en el projecte d’impacte ambiental i no executada des de la posada en funcionament de l’embassament l’any 2000.

Per últim, a Juneda, construcció de la Pista Poliesportiva “Parc Alegria”, un espai multifuncional per fomentar la socialització entre diferents generacions i promoure la pràctica de l’esport a més a més fa funcions de pati escolar, des de l’època COVID.

 

Promoció cultural i beneficis fiscals

A més, també es finançaran projectes de diferents temàtiques repartits per tota Catalunya, com la construcció d’un centre cultural a Torrefarrera (Segrià).