El PDeCAT presenta esmenes a la Llei de la Cadena Alimentària per garantir uns preus justos pel sector agrari

16/04/2021

Concep Cañadell

Concep Cañadell manifesta que “aquesta llei és una oportunitat pel sector agrari, que dins de la cadena alimentària és la baula més feble”.

El PDeCAT ha registrat aquest dijous un paquet de 33 esmenes al Projecte de Llei que modifica la Llei 12/2013, de 2 d’agost, de mesures per millorar el funcionament de la Cadena Alimentària. La diputada d’aquesta formació al Congrés, Concep Cañadell, ha manifestat que “aquesta llei és una oportunitat pel sector agrari, que dins de la cadena alimentària és la baula més feble”.

Tenint en compte la importància d’aquesta modificació legislativa, Cañadell ha destacat que “des del PDeCAT hem estat en contacte permanent amb totes les organitzacions agràries i la resta d’actors afectats, i hem recollit les seves inquietuds”. En aquest sentit, la diputada demòcrata ha recordat la importància que van tenir les mobilitzacions del sector agrari de principis del 2020 per tal que avui el Congrés es trobi debatent un tema com aquest.

Per últim, Cañadell ha assenyalat que “el sector primari és un sector molt important pel país: si la pagesia rep uns preus justos, a part de fer viable la seva explotació, ajuda a fixar la població i a generar riquesa a les comarques menys poblades”.

En concret, les esmenes presentades pel PDeCAT a aquest projecte de Llei giren al voltant dels següents conceptes:

  • Preus justos pels pagesos, a partir de l’elaboració per part del Ministeri, de dades estadístiques de costos de producció indicatius que serveixin de referència per determinar el preu del contracte alimentari i reforçar així la posició negociadora del pagès.
  • No permetre la possibilitat de fer revendes amb pèrdua en les activitats de comerç o en la transformació de productes agraris i alimentaris.
  • Potenciar la mediació com a mecanisme de resolució de conflictes entre les organitzacions de productors i els compradors quan no hi hagi acord en el preu dels productes agraris no transformats.
  • Registre de contractes per evitar les clàusules abusives.
  • Sotmetre a la nova Llei també els productes importats de fora de la UE per competir en igualtat de condicions.
  • Incloure dins la nova Llei les vendes a les centrals de compres de les cadenes d’hostaleria i restauració la facturació de les quals sigui superior a un milió d’euros.