Per una reducció de la factura de la llum PERMANENT

09/07/2021

Àngels Chacón a Fira Mollerussa

Article que signen els alcaldes i alcaldesses del PDeCAT

La factura de la llum colpeja, dia rere dia, l’economia de les famílies, de la pagesia, dels autònoms i de les empreses. L’estat espanyol ostenta el demèrit de tenir la factura elèctrica més cara de l’espai europeu amb uns preus que lluny d’abaratir-se, s’enfilen a quantitats que han portat al Gobierno de Pedro Sánchez a anunciar una mesura temporal com és la rebaixa de l’IVA del 21 a l’10%.

Aquesta situació amb aquests preus, gairebé d’exclusió energètica bàsica, ens porta a tornar a reivindicar des del nostre partit, el PDeCAT, la necessitat d’abordar un debat fonamentat, serè, però real i realista al respecte del model energètic que es necessita i les conseqüències que es poden derivar de les decisions que es vagin prenent al respecte. És allò que fa un temps s’anomenava el “mix energètic”.

A l’Estat espanyol, els usuaris compren l’electricitat que consumeixen a les empreses comercialitzadores de la llum en dos mercats diferents: una part al mercat lliure i l’altra al regulat. Al mercat lliure, el consumidor disposa de centenars de tarifes per escollir; al mercat regulat hi ha una sola tarifa, l’anomenat Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC) amb un cost que varia cada hora de cada dia, en funció de l’oferta i la demanda.

Existeixen tres factors principals que determinen el preu que les comercialitzadores han de pagar a les empreses generadores. Les inclemències meteorològiques, principalment les onades de fred i/o calor on puja la demanda i s’encareix l’oferta; la sequera i la falta de vent que provoquen que baixi la generació d’energia de centrals hidràuliques i eòliques respectivament i, en conseqüència, haver de recórrer a d’altres energies. Finalment, l’evolució dels preus internacionals que determinats conflictes i crisis poden afectar el preu de matèries primeres com el petroli i el gas.

Cal tenir en compte que el preu de mercat, únicament suposa el 40% de la totalitat de la factura, la resta correspon a costos de peatges i impostos. En el cas dels peatges d’accés, qui ho determina és el Ministerio de Industria que es podria definir com el “transport” del subministrament elèctric. Pel que fa als impostos, tot i la mesura temporal anunciada, el tipus són del 21% d’IVA i del 5,1% d’Impost sobre l’electricitat.

Quines conseqüències tangibles té això pels consumidors finals? Es pot afirmar que suposa un increment de la factura elèctrica que té molt poc de social. Qüestió a la que se li pot afegir un fort impacte en les ja malmeses economies de les famílies i una pèrdua de competitivitat evident de les empreses i autònoms.

Si tot això no fos suficient, a les nostres terres cal parar l’atenció en un altre col·lectiu que forma part del nostre escenari social i econòmic; el sector agroalimentari i la pagesia que o bé de forma mancomunada o per mitjà de comunitats de regants, necessiten l’electricitat per fer una cosa tan essencial com regar. Les comunitats de regants han patit des de l’any 2008 segons la Federación de Regantes (Fenacore), un increment de la despesa energètica de més d’un 120%. Aquesta pujada tarifària significa més costos de producció, suposant un llast per la competitivitat del sector, atès que el sector agroalimentari en general i les comunitats de regants, constitueixen un dels principals consumidors d’energia.

És necessari aplicar unes mesures que permetin reduir la sagnia que representa aquest cost de la factura elèctrica. És per tot això que des del Partit Demòcrata – PDeCAT demanem l’aplicació de les mesures següents:

Cal aplicar unes modificacions normatives necessàries i, sobretot permanents, de reducció del tipus impositiu de l’IVA que grava la factura elèctrica del 21 al 10% de manera permanent, en el cas de tractar-se del domicili habitual de la persona titular del subministrament.

Instem a  que el Gobierno de l’estat impulsi les modificacions normatives necessàries per a posar fi a la discriminació a l’alça, en el pagament de peatges de les línies elèctriques que alimenten la xarxa de mitja tensió catalana.

Finalment, demanen al Gobierno de l’Estat que impulsi la signatura de dos contractes elèctrics  a l’any a les Comunitats de Regants i a aquells pagesos que s’han associat per gestionar una comunitat de reg, tal i com es va aprovar a la disposició final de la Llei de Pressupostos Generals del Estado per l’any 2021.

 

 • Manel Solé, Alcalde de La Granja d’Escarp
 • Rosa Pujol, Alcaldessa d’Aitona
 • Antoni Carré, Alcalde de Benavent de Segrià
 • Jaume Pané, Alcalde de Preixana
 • Maria José Erta, Alcaldessa de Vilaller
 • Antoni Reig, Alcalde de la Baronia de Rialb
 • Aleix Ariño, Cap de llista de Menàrguens
 • Joan Gilart, Alcalde d’Alpicat
 • Rafel Panadés, Alcalde del Poal
 • Josep A. Romia, Alcalde de Seròs
 • Gerard Sabarich, Alcalde de Rialp
 • Carles Català, Alcalde de La Portella
 • Josep Abad, Alcalde de Rosselló
 • Gerard Sabarich, Alcalde de Rialp
 • Maria Claustre Sunyer, Alcaldessa de Castellar de la Ribera

Món local del PDeCAT