ROSA PUJOL DIU QUE “LA LLENGUA CATALANA ESTÀ AMENAÇADA” I QUE “HA DE SER COMPETÈNCIA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA”, A LA VEGADA QUE “HA DE QUEDAR BLINDADA MITJANÇANT UNA LLEI”

16/12/2021

Ho ha dit defensant l’adhesió de JxCAT a una moció en suport del model d’immersió lingüística de Catalunya i de les aules d’acollida d’alumnes nouvinguts

El grup també ha votat favorablement als pressupostos per al 2022, que han estat aprovats i que el vicepresident Jordi Latorre ha qualificat de “bons” i “valents”.

El diputat Ramon Cònsola ha presentat deixat l’acta de diputat desprès de 14 anys a la Diputació de Lleida, per tal de deixar pas i fer un relleu.

El grup de JxCAT a la Diputació de Lleida ha donat avui suport a una moció de rebuig a la providència del Tribunal Suprem d’adhesió al model d’immersió lingüística de Catalunya i de suport a les aules d’acollida als alumnes nouvinguts. La moció ha estat presentada i aprovada durant el Ple de desembre de la Diputació, que també ha donat llum verda als pressupostos de la corporació per a l’any entrant.

La moció ha estat presentada per En Comú Podem i ha estat aprovada amb els vots favorables dels diputats de tots els grups excepte C’s, que hi ha votat en contra. La moció demanava, entre altres punts, el rebuig per part del Ple de tot atac que posés en perill la immersió lingüística a Catalunya i la igualtat d’oportunitats de tots els infants en edat escolar, així com la voluntat d’alguns col·lectius socials, moviments polítics i poder mediàtics de trenca el model d’escola catalana, model per altra part exitós, i que posen en risc de divisió i segregació la nostra societat per motius de llengua.

La posició de l Grup ha estat fixada per la seva diputada portaveu Rosa Pujol, que ha recordat que el model d’immersió lingüística “compta amb un ampli consens social, polític, social i pedagògic”, i no es pot admetre que es converteixi “en una arma de disputa”, com tampoc que la defensa de la llengua catalana suposi cap atac a l’altra llengua que conviu, sinó tot el contrari.

Pujol també ha manifestat el suport del grup “a tota la comunitat educativa i en especial als i les mestres i a les direccions de les escoles i dels instituts que ara es veuen o s’han vist involucrats enmig d’aquestes polèmiques que afecten el nervi vital del nostre país com és la nostra llengua i les nostres escoles”.

A més, ha destacat que ja en el seu moment es va denunciar que la Llei Celáa no protegia la immersió lingüística, i “malauradament, la situació actual ho ha refermat”, fins al punt que “el català es veu amenaçat”. És per això que ha reivindicat que “ha de ser l’administració catalana qui fixi la regulació de la llengua vehicular a l’educació i no la discrecionalitat o voluntat política del ministre del Gobierno español de torn”.

En conclusió, ha dit que “la llengua catalana ha de ser competència de la Generalitat de Catalunya, i el català ha de quedar blindat mitjançant una llei”, i que la immersió lingüística no pot quedar en mans “de ningú més que no siguin els directors i les directores dels centres educatius”, motiu pel que ha dit que Junts per Catalunya s’adhereix al model d’immersió lingüística de Catalunya i de suport a les aules d’acollida d’alumnes nouvinguts”.

Rosa Pujol ha acabat dient que el grup donarà suport a la mobilització que Som Escola ha convocat dissabte vinent a Barcelona, un acte reivindicatiu per protestar contra un nou atac al català i el nostre sistema d’immersió lingüística.

El Ple també ha aprovat el pressupost de la Diputació per a l’exercici 2022, que és de 143’6M€, una xifra que suposa un increment del 4,6% respecte al 2021. L’aprovació s’ha fet amb els 19 vots favorables d’ERC, Junts per Catalunya i Unitat d’Aran, mentre que ha comptat amb 4 vots en contra, els dels diputats del PSC, ECP i C’s.

La posició de Junts per Catalunya l’ha exposat el vicepresident primer, Jordi Latorre, que ha defensat que són uns pressupostos “bons”, perquè ajudaran “a la represa i a la reactivació” de l’economia, i “valents”, perquè posen l’accent en aquells àmbits que “poden transformar la realitat, la vida de les persones i dels nostres municipis quan més es necessita”. Latorre ha precisat que els pressupostos s’han centrat i han estat especialment sensibles en allò que fa a quatre eixos, com són l’esforç pel repoblament, la millora del suport als municipis, la sostenibilitat i la lluita contra la crisi climàtica, i la digitalització dels municipis.

Finalment, el Ple ha servit com a comiat per a un dels diputats del Grup de JXCAT, Ramon Cònsola, que ha renunciat a l’acta de diputat provincial per jubilació i així donar pas a noves generacions d’alcaldes. Cònsola ha rebut missatges de reconeixement per part de tots els portaveus dels diferents grups i pels seus companys de formació, tant a nivell personal com per la tasca que ha desenvolupat. També ha donat un discurs molt sentit de comiat i el Grup li ha fet un article d’homenatge publicat avui a un mitjà lleidatà.

En Ramon Cònsola és, pagès de professió, te la seva pròpia explotació familiar, és alcalde de Bell-Lloc des del 2008 amb una parada del 2015 al 2019 que va estar a l’oposició i desprès va tornar a guanyar l’alcaldia. Ha estat més de 14 anys de servei públic a les persones, al seu municipi i a la Diputació de Lleida, en diferents vessants. Aquesta darrera etapa com a Diputat de l’Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat. En Ramón destaca per tenir ideals de progrés social, econòmic i territorial de les nostres comarques i així ho ha defensat allí on ha deixat petjada.